March 07, 2006

today,
I needed the distraction and I stumpled upon thisa nostalgic claim for fame:
A 1998 hitlist written by swedish novelist Jakob Ejersbo and a less humble Mr. Alsinger. Though 8 years old...and in danish for fuck sake....the hitlist still contains absolute do`s on the literary scene:


Fuel-Injected Dreams af James Robert Baker- Den ultimative Rock 'n' Roll, Wall of Sound-roman. "The Final Phil Spector Psycho Massacre."
Sad Movies af Mark Lindquist- Selvmorderiske Zeke prøver at komme overens med medie-pesten og kærligheden. Morsom, ironisk og præcis.
Festen ved den violette flod (antologi), redigeret af Marie Tetzlaff. Udsøgt karske og bidske noveller fra russernes dagligliv, uden politisk fernis.
Admiralens sne af Alvaro Mutis- Topgast Maqrolls dystre oplevelser på floderne i de sydamerikanske regnskove. 'Mørkets hjerte' parret med Corto Maltese.
Blod og sne af Peter Nissen- Om den finsk-russiske vinterkrig 1939-40. Alle tiders bedste krigsroman. Ingen store ord. Masser af realisme og power.
God's Little Acre af Erskine Caldwell- "White Trash" i amerikas sydstater. Hylende morsom, sjælsrå og grovkornet.
Syndens sold af William Bradford Huie- Anden Verdenskrigs flittigste prostituerede, der tjente en formue på 600.000 dollars. Slam-litteratur i topklasse.
Drengenes by af Junot Diaz- Stærke fortællinger fra en hård opvækst i Den Dominikanske Republik og New Jersey. En lysende forfatter.
Tusind mil gennem Sahara af Otto Zeltin- Fra Algier til Dakar på ridedromedar i 1923-24. Skide god rejseskildring af en hvid mand med et åbent sind.
Øglereden af Francois Mauriac- En gammel mands had til sine slægtninge, der kun ønsker ham i jorden, så de kan arve hans penge. Dyb og klar.
Trombone af Craig Nova- Småforbryderen Dean Gollancz og hans teenagersøn Ray. Kærlighed, bedrag og brandstiftelse. Kompromisløs og overraskende.
I djævelens vold af Bernard-Henri Levy- Blændende belysning af en rig venstreorienteret europæers storladne idioti.
Man gav Johnny et gevær af Dalton Trumbo- Den ultimative antikrigsroman, skrevet i kølvandet af 1. Verdenskrig. Fortælleren er blevet blæst til 100% grønsag og har kun sine sanser tilbage som eneste aktiv. Bogen inspirerede blandt andet Metallica til nummeret "One" på LP'en "...and Justice for All." Tjeck også Dalton Trumbo's "Den store mand." En forretningsmands opkomst i en vestamerikansk by, fulgt af sammenbrudet under depressionen. Fængslende.
Guldkuglen af Hanne Marie Svendsen- Frodig og fantastisk fortælling om en ø. Læs den...
Sidste udkørsel til Brooklyn af Hubert Selby- Brutalitet, seksuelle afvigere, forfald, deprivation, deroute, i 1950'ernes USA. Fantastisk sprog, der plastrer læseren til i virkelighed. Bogen udkom i 1960'erne på Stig Vendelkærs Forlag (SVF), som del af en udgivelses-serie kaldet: Farlige Bøger. Serien omfatter omkring 15 udgivelser af forfattere som William Borroughs, Pauline Reage, Alfred Jarry og Jules Feiffer.Alle novellerne er koncentrerede fortællinger om yder-eksistenser, og man kan ofte finde eksemplarer hos antikvariater til en rimelig penge. De genkendes på deres lommeformat og stilsikre design.
Raskolnikov - en roman om forbrydelse og straf af Fiodr Dostojewskij- Den dybeste thriller skrevet. En klassiker - banebrydende for moderne erkendelseslitteratur. Han er IKKE tung, men lysende intelligent og observerende.
Mesteren og Margarita af Mikhael Bulgakov- Djævlen går amok i Moskva; besynderligt okkult og visionær. Denne roman var 12 år om at blive skrevet, og udkom første gang i vesten i 1968 årevis efter hans død, da en hel generation af russiske forfattere var tvunget tavse under Stalin-regimet. En ypperlig bog.
Uskrevne regler af Bret Easton Ellis- Andet bind af trilogien, der begynder med "Under nul" og sluttede med "American Psycho." Ellis' oversete mesterværk om livet på et amerikansk college i sen-firserne. Majet-ud-til-pul! Kynisme, nederlag, ambivalens, stoffer, nederlag... og vi venter stadig på hans femte roman.
Miss Lonely Hearts / A Cool Million / The Day of the Locust af Nathanel West- En anbefaling af hele Nathanel West's forfatterskab er på sin plads. Han nåede kun at skrive disse tre forholdsvis korte romaner, inden han i 1935 tog til Hollywood, hvor han arbejdede som filmmanuskript-forfatter. I 1940 blev han og hans kone dræbt i en bilulykke - den amerikanske sjæls forbandelse - der også var udgangspunktet for det meste af hans arbejde.
John Barleycorn (Kong Alkohol) af Jack London- Den mest interessante fra forfatterens overflødighedshorn af titler. Det er kort og godt alkoholiske memoirer, der som alt andet i Jack Londons liv nåede heroiske højder.
Triumfbuen af Erich Maria Remarque- Vansmægtende smuk kærlighedshistorie, Paris, 1939.
Spanky af Christopher Fowler- Helvede er en del af den menneskelige tilstand. En guide til "the dark side of life."
Brian Wilson: Wouldn't it be Nice(biografi)- Beach Boys. Geniets egen historie. Obskur fortælling om vanvittig barndom, sindsyge patriarker og producere, bandet, tour'ene, op- og ikke mindst nedturen. (Anbefaling: hør Beach Boys-albummene "Pet Sounds" + "Sunflower").